onsdag 23 mars 2016

Pyssel: Påskstrut

Det här är en helt perfekt strut att göra för olika tillfällen. Just nu har jag valt att gjort den i gult, då den hamnade i mina barns påskpåsar, med godis i.

Det du behöver är
  • Ett papper som är 12 x 12 (30 x 30 cm)
  • Sax
  • Limstift
  • Pappersklämma eller klädnypa

onsdag 24 februari 2016

Tänkte visa ett av projekten som har sysselsatt mig här hemma. Jag älskar att köpa begagnade möbler, men ofta är skicket på dem inte det bästa och färgerna kan vara gräsliga. Tyvärr är inte shabby min kopp te. Jag vill väldigt gärna att möblerna är målade vita och absolut inget skavt. Ovan är ett litet skrivbord som var rödbrunt när jag köpte det och som jag målat och fixat till. Det står nu i vårt vardagsrum och fungerar som ett litet sidobord.

Ha en fin onsdagskväll!



tisdag 23 februari 2016

PO.P

Jag har helt glömt bort att visa vad jag fyndade till Filip på Polarn O. Pyrets vinterrea. När jag shoppar kläder försöker jag tänka att det ska matcha. Jag har märkt att när jag inte tänker på det så hamnar kläderna i garderoben och sedan blir de nästan aldrig använda... eller så slutar det med att allting i garderoben är randigt...

Idag är det en riktig vårvinterdag, kan det vara så att våren snart gör entré på riktigt? Jag hoppas verkligen det. Nu ska jag fortsätta med skoljobbet. Jag har alldeles strax en tid för uppkoppling med vår engelskalärare. Jag har förberett mig och ska hålla ett litet "tal" på engelska under fem minuter, med inriktning på sjukvård *phu* ;-).

Ha en fin tisdag!

lördag 20 februari 2016

Mexicosoppa

Här kommer recept på en helt perfekt vardagsrätt. Den är enkel att göra och kräver inte lång tillagningstid i köket, vilket är toppen när man har en massa annat att stå i.
Ingredienser till 6 port:
500 gram köttfärs
1 burk krossade tomater
1 köttbuljong
1,5 l vatten
5 dl pastasnäckor
1 påse tacokrydda
1 msk lökpulver
vitpeppar
smör till stekningen av köttfärsen

Gör så här: 
  1. Bryn köttfärsen i en stekpanna med lite smör. Häll över köttfärsen och skyn i en stor gryta och ställ den på plattan.
  2. Häll över tacokryddan och rör om. Ha i lökpulver, vitpeppar och de krossade tomaterna. Smula ner köttbuljongen. Häll på 1,5 liter vatten, rör runt ordentligt och låt soppan koka upp. 
  3. Häll ner pastasnäckorna i soppan. 
  4. När pastan börjar bli färdig smakar du av soppan med salt och kryddning. Om soppan har blivit för stabbig så spär du på med mer vatten. När pastasnäckorna är färdig är soppan redo att serveras.

fredag 12 februari 2016

Organisera: Minneslådor till barnen

Det här inlägget har en god vän till mig önskat. När man får sitt första barn vill man verkligen spara allting, vilket man senare upptäcker är ohållbart. Och risken när man sedan får flera barn är att det blir lite opersonligt, man sparar saker som alla har använt och som inte är så specifikt för just det barnet. För mig är det viktigt att barnet själv kan relatera till just sina saker, så rätt omgående bestämde jag mig för att spara vissa saker som alla skulle ha ett eget exemplar av i sin låda. Nedan har jag gjort en liten lista på det som jag har sparat i mina barns lådor, kanske kan det vara en inspiration till dig som ännu inte fått ditt första barn eller en liten hjälp att sålla ut vad som kan vara roligt att ha kvar. Lite längre ner kan du även se bilder av innehållet i våra minneslådor, kom ihåg att Filips minneslåda fortfarande är under utveckling, då han bara är två år. Jag har använt mig av papperslådor från IKEA, men jag tror egentligen att det är bättre med en plastlåda.

Bra saker att spara i barnets minneslåda
  • Första bäddsetet 
  • Första filten
  • Första gosedjuret (mina barn är fotograferade i BB-baljan med sina första gosedjur)
  • BB-kläderna
  • Första mössan
  • ID-band och barnets första lilla sjukhusmössa, samt etiketter och eventuella gratulationskort från personalen
  • Födelsekort från nära och kära
  • Första skorna
  • Vissa utvalda kläder. Jag har sparat kläder som barnen varit fotograferade i och det som barnet burit på sin 1-årsdag. Jag har inte sparat kläderna för att de är fräscha och fina, utan för att det finns minnen i dem. 
  • Hårlock
  • Hand och fotavtryck (jag har på vissa av barrnen, något som jag ångrar att jag inte tog mig tid att göra ordentligt till alla). 
  • Barnets mugg och eventuellt bestick eller någon tallrik 
  • Någon bok som barnet tyckte om att "läsa"
  • Napp (om barnet använt det)
  • Någon leksak som barnet tyckt om
Tuva
Lova
Filip

onsdag 10 februari 2016

Pyssel: Växtakvarium

Lova önskade sig lite grönt i sitt rum. Men då vårt hus ligger i söderläge och vi har solen ligger på hela eftermiddagarna så finns det inte en enda blomma som överlevt hos oss. Då bestämde vi oss för att prova att göra ett akvarium med växter istället. Det här är jättebra att låta barnen pyssla med själva. Det finns ju inget som kan gå fel (förutom att det blir jord överallt). 

Vi åkte till blomsterträdgården och köpte:
en stor glasburk (som var på rea, men man kan använda vad som helst)
Tre små gröna växter (jag tror dessa kallas Succulenter, men är inte helt säker)
Två påsar med fina små stenar.
Jord

Lova visar hur hon gjorde: 
 Lägg jord i botten av skålen.
 Peta försiktigt ner de små växterna i jorden och lägg på jord runtom.
 När planteringen är klar lägger du sten ovanpå jorden och runt växterna.
 Ett fint växtakvarium som passar jättebra för barnen att själva ta hand om.


Lagom stora semlor

Hej!
Nu var det ett bra tag sedan jag uppdaterade här. Mängder med skoljobb och sedan en period av vab kom emellan. Men nu är jag tillbaka (hoppas jag).


Igår var det ju fettisdagen, åt ni någon semla? Här har vi ätit semlor i flera dagar. Magen står i fyra hörn. Jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på semlor. Jag gjorde inte bullarna superstora och fick då även ut fler bullar av degen.

Ingredienser
Antal: 24 mellanstora bullar
50 g jäst
50 g matfett
3 dl mjölk
1 dl kesella
1 dl socker
1 tsk kardemumma (malen eller hel)
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl

Ägg till pensling

Till serveringen
Mandelmassa
Grädde (ca 3 dl till 5 stycken)
Lite florsocker

Gör så här:

1.    Smula ner jästen i en skål. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till 37°, häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
2.    Tillsätt Kesella, socker, kardemumma, ägg och hjorthornssaltet utblandat med lite mjöl. Arbeta ihop degen med det mesta av mjölet.
3.    Arbeta degen smidig (tills den släpper kanterna). Låt jäsa övertäckt i 30 min.
4.    Ta upp degen och dela den i tre bitar. Rulla 8 mellanstora av varje degbit.
5.    Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min.
6.    Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° ca 18-0 min. Låt bullarna svalna.



Servering:
Skär av toppen på bullen och gör ett litet hål för mandelmassan. Ha i mandelmassan och spritsa vispad grädde på underdelen, innan du sätter på toppen.
Avsluta med lite florsocker på toppen av semlan.


onsdag 20 januari 2016

Frozen cheesecake

Frozen cheesecake är den godaste efterrätten man kan göra. Dessutom är den superenkel att göra. Nedan kan du se hur jag brukar göra.

Ingredienser till cirka 4 port:
3 ägg
100 g Philadelphia
3 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
5 Digestivekex

Gör så här:
 
Börja med att ta fram samtliga ingredienser och tre skålar.
Dela upp de olika ingredienserna enligt receptet.
Skål 1: 
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
Skål 2:
3 äggulor
100 g Philadelphia 
2 dl socker
Skål 3: 
3 äggvitor

Vispa samman ingredienserna i sina skålar. Äggvitorna ska bli till ett hårt skum.
Nu ska du blanda ner skål 1 i skål 2 och se till att det blandas ordentligt. 
Det sista du gör är att försiktigt vända ner skål 3 i smeten.
Smula cirka fem Digestivekex i botten av formen. Jag brukar använda folieformar när jag gör den här efterrätten. En sats räcker till en folieform. Häll sedan på smeten och ställ den minst 5 timmar i frysen. Den här efterrätten är perfekt att förbereda någon eller några dagar innan den ska ätas. 
Så här ser det ut. Till höger har jag smulat ner kexen i botten. I den till vänster har jag även hällt på själv smeten. Nu är det bara att sätta på locket och låta stå i frysen minst 5 timmar. Vill bara nämna att en sats räcker till en form. Här gjorde jag dubbelsats.

fredag 15 januari 2016

Tulpanens dag

Hej!
Vilken vecka det har varit. Det har inte funnits någon tid för bloggen. Vi är inne på sista veckan för två kurser på utbildningen och jag har skrivit så fingrarna blöder för att få in alla inlämningar i tid.  Nu är det bara en salstenta kvar innan jag kan stänga igen kursen medicinsk terminologi.

Men nu till något roligare. I dag är det nämligen tulpanens dag. Min tulpanbukett börjar tyvärr se lite tråkig ut i dag, så jag bjuder på en gammal bild av denna härliga och hoppfulla blomma, som alltid för tankarna mot vår och ljusare tider.

Önskar en riktigt fin fredag och trevlig helg!

tisdag 12 januari 2016

Kassler i champinjonsås

Hej!
Visst har vi alla dagar då maten måste gå så där otroligt fort? Det här är en så där barnsligt enkel vardagsrätt som man svänger ihop på ett kick. I de flesta fall försöker jag undvika halvfabrikat, men ibland går det bara inte (och just det här är gott!).
4 portioner:
ca 400 gram kassler
Champinjonsoppa på burk
2-3 dl grädde
1 stor burk skivade champinjoner

Gör så här: 
Skiva kasslern i tunna skivor och lägg i en form. Blanda champinjonsoppan med grädden och häll den över kasslern. Toppa med de avrunna burkchampinjonerna. Kör in allt i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.
Servera med kokt potatis och en fräsch sallad. 

måndag 11 januari 2016

Cupcakes med litchifrukt

Det blev lite tyst i några dagar. Killarna i huset åkte iväg en sväng till makens hemorter, så jag passade på att vända upp och ner på huset. Så skönt att städa ur och rensa igenom allting.
Nu till dessa söta muffins som Tuva bakat. Riktigt söta och saftiga är dem, men jag rekommenderar att man gör dem när man har gott om tid.
Ingredienser till 12 cupcakes:
2 dl litchifrukter, färska eller på burk
½ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
200 g strösocker
1 ägg
2 äggvitor
200 g vetemjöl
1 tsk salt

till frostingen:
140 g osaltat smör
110 g siktat florsocker
2 tsk mjölk
½ tsk rosenvatten
2-3 droppar med rosa eller röd karamellfärg

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 180 grader (155 grader om du har varmluftsugn).
Skala och mixa litchifrukterna tillsammans med lite mjölk och vaniljsocker.
Rör sedan ihop smör och socker. Häll i ägg och äggvitor och rör om tills allt är blandat. Sikta sedan i mjöl och bakpulver, häll även i saltet och rör om väl. Tillsätt nu litchiblandningen och rör om igen.
Använd en sked och fördela smeten i muffinsformarna. Grädda i ca 20-25 minuter tills de är gyllenbruna på ytan. Låt de sedan svalna i muffinsformen ca 10 minuter innan du flyttar över de till ett galler.

Börja nu vispa smöret mjukt och krämigt. Häll i florsocker och mjölk lite i taget medan du vispar. Häll i rosenvatten och karamellfärg. Vispa ihop allt till en slät smet. Spritsa blandningen på kakan (du kan även använda en sked om du inte har en sprits). Sist men inte minst, strö lite strössel på toppen.

torsdag 7 januari 2016

Saftig köttfärslimpa toppad med tomatsås

Här kommer ett recept på en väldigt god köttfärslimpa som vi har fått genom City Gross matkasse. Det blev en klar favorit hos oss. Både barn och vuxna åt med god aptit och jag har redan lagat det flera gånger sedan vi fick receptet tidigare i höstas. 
Ingredienser till 4 port: 
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 600 blandfärs
Till tomatsåsen
1 pkt krossad tomat
1 tsk oregano
1 tsk honung
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar

4 port pasta
250 g morötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla ca 5 min. Under tiden kan du skala och riva löken. Blanda lök, tomatpuré, ägg, salt och peppar i en skål. Rör sen ner i ströbrödet. Rör i färsen och blanda noga. Platta ut färsen i en ugnsfast form och laga i ugn ca 40 min. När det är 10 min kvar så häller du på tomatsåsen.
Rör ihop krossad tomat, oregano, honung, salt och peppar.

Servera med pasta och rivna morötter.

tisdag 5 januari 2016

Oliv & timjansbröd

Här kommer recept på ett riktigt gott och härligt bröd som går hem hos alla i familjen. Det både doftar och smakar himmelskt gott. Receptet har jag haft länge och jag uppskattar det fortfarande precis lika mycket nu som då när jag fick det för första gången, för snart 10 år sedan.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
25 g Smör
1 12 tsk salt
2 msk honung
250 g Kesella kvarg lätt
2 dl rågmjöl, fint
12 dl vetemjöl
30 st oliver
uppvispat ägg
2 tsk timjan
2 msk smält smör

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kvarg, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut två runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner oliverna i brödet. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Pensla med ägg och strö över timjan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Pensla brödet med smält smör. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

måndag 4 januari 2016

Lite mer om mig

Bjuder på en lite äldre bild. Den här är tagen i Turkiet. Jag var gravid med vårt tredje barn.
Hej på er!
Jag tänkte presentera mig själv lite bättre för er som inte känner mig. Jag hittade lite frågor som jag tänkte att jag kunde svara på för att ge er ett litet hum om vem jag är :-).

Vad heter du? 
Jag heter Jenny!

Hur gammal är du? 
Jag är 29 år. 

Varför heter din blogg som den gör?
Egentligen så är det dålig fantasi. Men i köket lever man ju en stor del av sitt liv, så varför inte döpa bloggen till det? Jag har ju dessutom tänkt att dela mycket om mat på bloggen.

Vad bloggar du om? 
Jag kommer att blogga om mat och annat som berikar mitt liv (inredning, pyssel, barnkläder mm).

Vad jobbar du med? 
Jag studerar till vårdadministratör eller medicinsk sekreterare. Jag har precis påbörjat termin tre av fyra. Äntligen känner jag att jag har hittat helt rätt i mitt yrkesval.

Vad gör dig glad? 
Jag blir glad av att göra saker. Det spelar ingen större roll vad det är... jag är en sån där människa som kan bli superglad av en storstädning ;-). Sen blir jag självklart glad av att vara tillsammans med min familj.

Vad gör dig ledsen?
Jag blir ledsen över sjukdomar, krig och annat elände som drabbar människor. Särskilt ledsen blir jag när det drabbar barn.

Din favoriträtt? 
Kåldolmar! Min mormor gjorde alltid kåldolmar när jag var liten. Jag var helt galen i dem och kunde äta hur många som helst. :-O

Något som du kommer tänka extra mycket på under det här året? 
Jag jag har bestämt mig för att sköta om min hälsa det här året. Komma igång med träning och försöka äta lite nyttigare.

Om du har något som du funderar över så lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-).

Kram /Jenny

Festlig Tiramisu

Snart avrundas julens festligheter, då kanske denna kan passa bra som efterrätt.
Jag började tidigt på förmiddagen med att lägga ihop de olika lagren. Jag har tyvärr ingen espressomaskin, men gjorde ett väldigt starkt bryggkaffe som funkade kanon. Tänk på att doppa kexen hastigt, men ordentligt i kaffet.
Ingredienser till 8 portioner: 
3 äggulor
500 g mascarpone
½ dl Amaretto eller mörk rom
3 äggvitor
1 dl socker
ca 20 stycken savoiardikex
2 dl starkt kaffe (gärna espresso)
Kakao till garneringen

Gör så här: 
Vispa äggulor, mascarpone och Amaretto/mörk rom till en slät smet. 
Vispa äggvitorna i en annan skål till ett fast skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget. Vispa tills dess att smeten intar ett fast och blankt skum. 
Vänd nu ner äggvitorna i mascarponesmeten, försiktigt. 
Doppa kexen med den sockrade sidan i det kalla kaffet. Lägg kexen i en form som är cirka 30 x 40 cm. Du kan även portionera upp i portionsglas. 
Häll nu smeten över kexen och låt det stå i kylen cirka fem timmar innan serveringen.
Precis innan serveringen tar du fram den och pudrar över kakao. 

söndag 3 januari 2016

Jordärtskockssoppa med baconströssel

Nu börjar jag känna mig lite mätt på jul. I dag plockar jag ner det mesta i dekorationsväg. Belysningen får vara kvar till nästa helg, men då får även den åka ner i lådan igen.
I dag delar jag med mig av ett av mina favoritrecept. Den här soppan passar lika bra till förrätt som till middag. Det går även bra att byta ut baconet mot någon kryddig korvsort.  
Ingredienser till 4 portioner: 
300 g jordärtskockor
300 g potatis
½ hönsbuljongtärning
2½ dl grädde
2 dl mjölk
salt & vitpeppar
bacon till "toppingen"

Gör så här:
Börja med att skala potatis & jordärtskocka, skär de i mindre bitar och låt de koka i 2½ dl vatten tillsammans med buljongtärningen. När de blivit mjuka är det dags att mixa soppan slät.
Tillsätt sedan grädden och mjölken och låt soppan få sjuda lite på spisen. Smaka av med salt & peppar.
Skär ner baconet i lagom stora bitar och fräs på det tills det blir knaprigt.
Servera soppan med ett grovt bröd.

fredag 1 januari 2016

Currysås

När jag var ung så trodde jag att det här med att koka egen sås var förknippat med livsfara och katastrof. Därför köpte jag ofta de tråkiga pulversåserna, tills dess att jag en dag kom på att jag skulle prova att göra egen sås. Nu köper jag otroligt sällan (aldrig) pulversåser. Det är extremt enkelt att göra såsen själv och det blir bra mycket godare! Den här currysåsen brukar jag servera till ungskyckling och jasminris. Barnen brukar uppskatta att få majs och tomater till i grönsaksväg.
4 portioner:
3 msk smör
2 tsk curry
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 hönsbuljontärning
ljus Maizenaredning
ev. salt & peppar

Gör så här: 
Fräs curryn i smöret och tillsätt sedan grädde och mjölk, smula samtidigt ner buljongtärningen och låt sjuda i ca 10 min. Red såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Nu är såsen redo att serveras.

Välkommen

Välkommen till min lilla blogg!
Jag som skriver här heter Jenny. Jag är 29 år gammal och trebarnsmamma. Jag älskar att laga mat och här på bloggen kommer jag att dela med mig av goda recept och idéer. Förutom matlagning tycker jag även om att inreda och pyssla, så jag kommer säkerligen dela med mig av lite sånt också. På vardagarna läser jag tredje terminen till vårdadministratör.

Jag är gift med min stora kärlek Stefan och tillsammans har vi tre barn födda 2005, 2007 och 2014.

Hoppas att du hittar något roligt här hos mig!
Kram
Jenny