onsdag 24 februari 2016

Tänkte visa ett av projekten som har sysselsatt mig här hemma. Jag älskar att köpa begagnade möbler, men ofta är skicket på dem inte det bästa och färgerna kan vara gräsliga. Tyvärr är inte shabby min kopp te. Jag vill väldigt gärna att möblerna är målade vita och absolut inget skavt. Ovan är ett litet skrivbord som var rödbrunt när jag köpte det och som jag målat och fixat till. Det står nu i vårt vardagsrum och fungerar som ett litet sidobord.

Ha en fin onsdagskväll!



tisdag 23 februari 2016

PO.P

Jag har helt glömt bort att visa vad jag fyndade till Filip på Polarn O. Pyrets vinterrea. När jag shoppar kläder försöker jag tänka att det ska matcha. Jag har märkt att när jag inte tänker på det så hamnar kläderna i garderoben och sedan blir de nästan aldrig använda... eller så slutar det med att allting i garderoben är randigt...

Idag är det en riktig vårvinterdag, kan det vara så att våren snart gör entré på riktigt? Jag hoppas verkligen det. Nu ska jag fortsätta med skoljobbet. Jag har alldeles strax en tid för uppkoppling med vår engelskalärare. Jag har förberett mig och ska hålla ett litet "tal" på engelska under fem minuter, med inriktning på sjukvård *phu* ;-).

Ha en fin tisdag!

lördag 20 februari 2016

Mexicosoppa

Här kommer recept på en helt perfekt vardagsrätt. Den är enkel att göra och kräver inte lång tillagningstid i köket, vilket är toppen när man har en massa annat att stå i.
Ingredienser till 6 port:
500 gram köttfärs
1 burk krossade tomater
1 köttbuljong
1,5 l vatten
5 dl pastasnäckor
1 påse tacokrydda
1 msk lökpulver
vitpeppar
smör till stekningen av köttfärsen

Gör så här: 
  1. Bryn köttfärsen i en stekpanna med lite smör. Häll över köttfärsen och skyn i en stor gryta och ställ den på plattan.
  2. Häll över tacokryddan och rör om. Ha i lökpulver, vitpeppar och de krossade tomaterna. Smula ner köttbuljongen. Häll på 1,5 liter vatten, rör runt ordentligt och låt soppan koka upp. 
  3. Häll ner pastasnäckorna i soppan. 
  4. När pastan börjar bli färdig smakar du av soppan med salt och kryddning. Om soppan har blivit för stabbig så spär du på med mer vatten. När pastasnäckorna är färdig är soppan redo att serveras.

fredag 12 februari 2016

Organisera: Minneslådor till barnen

Det här inlägget har en god vän till mig önskat. När man får sitt första barn vill man verkligen spara allting, vilket man senare upptäcker är ohållbart. Och risken när man sedan får flera barn är att det blir lite opersonligt, man sparar saker som alla har använt och som inte är så specifikt för just det barnet. För mig är det viktigt att barnet själv kan relatera till just sina saker, så rätt omgående bestämde jag mig för att spara vissa saker som alla skulle ha ett eget exemplar av i sin låda. Nedan har jag gjort en liten lista på det som jag har sparat i mina barns lådor, kanske kan det vara en inspiration till dig som ännu inte fått ditt första barn eller en liten hjälp att sålla ut vad som kan vara roligt att ha kvar. Lite längre ner kan du även se bilder av innehållet i våra minneslådor, kom ihåg att Filips minneslåda fortfarande är under utveckling, då han bara är två år. Jag har använt mig av papperslådor från IKEA, men jag tror egentligen att det är bättre med en plastlåda.

Bra saker att spara i barnets minneslåda
  • Första bäddsetet 
  • Första filten
  • Första gosedjuret (mina barn är fotograferade i BB-baljan med sina första gosedjur)
  • BB-kläderna
  • Första mössan
  • ID-band och barnets första lilla sjukhusmössa, samt etiketter och eventuella gratulationskort från personalen
  • Födelsekort från nära och kära
  • Första skorna
  • Vissa utvalda kläder. Jag har sparat kläder som barnen varit fotograferade i och det som barnet burit på sin 1-årsdag. Jag har inte sparat kläderna för att de är fräscha och fina, utan för att det finns minnen i dem. 
  • Hårlock
  • Hand och fotavtryck (jag har på vissa av barrnen, något som jag ångrar att jag inte tog mig tid att göra ordentligt till alla). 
  • Barnets mugg och eventuellt bestick eller någon tallrik 
  • Någon bok som barnet tyckte om att "läsa"
  • Napp (om barnet använt det)
  • Någon leksak som barnet tyckt om
Tuva
Lova
Filip

onsdag 10 februari 2016

Pyssel: Växtakvarium

Lova önskade sig lite grönt i sitt rum. Men då vårt hus ligger i söderläge och vi har solen ligger på hela eftermiddagarna så finns det inte en enda blomma som överlevt hos oss. Då bestämde vi oss för att prova att göra ett akvarium med växter istället. Det här är jättebra att låta barnen pyssla med själva. Det finns ju inget som kan gå fel (förutom att det blir jord överallt). 

Vi åkte till blomsterträdgården och köpte:
en stor glasburk (som var på rea, men man kan använda vad som helst)
Tre små gröna växter (jag tror dessa kallas Succulenter, men är inte helt säker)
Två påsar med fina små stenar.
Jord

Lova visar hur hon gjorde: 
 Lägg jord i botten av skålen.
 Peta försiktigt ner de små växterna i jorden och lägg på jord runtom.
 När planteringen är klar lägger du sten ovanpå jorden och runt växterna.
 Ett fint växtakvarium som passar jättebra för barnen att själva ta hand om.


Lagom stora semlor

Hej!
Nu var det ett bra tag sedan jag uppdaterade här. Mängder med skoljobb och sedan en period av vab kom emellan. Men nu är jag tillbaka (hoppas jag).


Igår var det ju fettisdagen, åt ni någon semla? Här har vi ätit semlor i flera dagar. Magen står i fyra hörn. Jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på semlor. Jag gjorde inte bullarna superstora och fick då även ut fler bullar av degen.

Ingredienser
Antal: 24 mellanstora bullar
50 g jäst
50 g matfett
3 dl mjölk
1 dl kesella
1 dl socker
1 tsk kardemumma (malen eller hel)
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl

Ägg till pensling

Till serveringen
Mandelmassa
Grädde (ca 3 dl till 5 stycken)
Lite florsocker

Gör så här:

1.    Smula ner jästen i en skål. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till 37°, häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
2.    Tillsätt Kesella, socker, kardemumma, ägg och hjorthornssaltet utblandat med lite mjöl. Arbeta ihop degen med det mesta av mjölet.
3.    Arbeta degen smidig (tills den släpper kanterna). Låt jäsa övertäckt i 30 min.
4.    Ta upp degen och dela den i tre bitar. Rulla 8 mellanstora av varje degbit.
5.    Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min.
6.    Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° ca 18-0 min. Låt bullarna svalna.



Servering:
Skär av toppen på bullen och gör ett litet hål för mandelmassan. Ha i mandelmassan och spritsa vispad grädde på underdelen, innan du sätter på toppen.
Avsluta med lite florsocker på toppen av semlan.