tisdag 5 januari 2016

Oliv & timjansbröd

Här kommer recept på ett riktigt gott och härligt bröd som går hem hos alla i familjen. Det både doftar och smakar himmelskt gott. Receptet har jag haft länge och jag uppskattar det fortfarande precis lika mycket nu som då när jag fick det för första gången, för snart 10 år sedan.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
25 g Smör
1 12 tsk salt
2 msk honung
250 g Kesella kvarg lätt
2 dl rågmjöl, fint
12 dl vetemjöl
30 st oliver
uppvispat ägg
2 tsk timjan
2 msk smält smör

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kvarg, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut två runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner oliverna i brödet. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Pensla med ägg och strö över timjan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Pensla brödet med smält smör. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar