Snart avrundas julens festligheter, då kanske denna kan passa bra som efterrätt.
Jag började tidigt på förmiddagen med att lägga ihop de olika lagren. Jag har tyvärr ingen espressomaskin, men gjorde ett väldigt starkt bryggkaffe som funkade kanon. Tänk på att doppa kexen hastigt, men ordentligt i kaffet.
Ingredienser till 8 portioner:
3 äggulor
500 g mascarpone
½ dl Amaretto eller mörk rom
3 äggvitor
1 dl socker
ca 20 stycken savoiardikex
2 dl starkt kaffe (gärna espresso)
Kakao till garneringen
Gör så här:
Vispa äggulor, mascarpone och Amaretto/mörk rom till en slät smet.
Vispa äggvitorna i en annan skål till ett fast skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget. Vispa tills dess att smeten intar ett fast och blankt skum.
Vänd nu ner äggvitorna i mascarponesmeten, försiktigt.
Doppa kexen med den sockrade sidan i det kalla kaffet. Lägg kexen i en form som är cirka 30 x 40 cm. Du kan även portionera upp i portionsglas.
Häll nu smeten över kexen och låt det stå i kylen cirka fem timmar innan serveringen.
Precis innan serveringen tar du fram den och pudrar över kakao.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar