onsdag 20 januari 2016

Frozen cheesecake

Frozen cheesecake är den godaste efterrätten man kan göra. Dessutom är den superenkel att göra. Nedan kan du se hur jag brukar göra.

Ingredienser till cirka 4 port:
3 ägg
100 g Philadelphia
3 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
5 Digestivekex

Gör så här:
 
Börja med att ta fram samtliga ingredienser och tre skålar.
Dela upp de olika ingredienserna enligt receptet.
Skål 1: 
3 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
Skål 2:
3 äggulor
100 g Philadelphia 
2 dl socker
Skål 3: 
3 äggvitor

Vispa samman ingredienserna i sina skålar. Äggvitorna ska bli till ett hårt skum.
Nu ska du blanda ner skål 1 i skål 2 och se till att det blandas ordentligt. 
Det sista du gör är att försiktigt vända ner skål 3 i smeten.
Smula cirka fem Digestivekex i botten av formen. Jag brukar använda folieformar när jag gör den här efterrätten. En sats räcker till en folieform. Häll sedan på smeten och ställ den minst 5 timmar i frysen. Den här efterrätten är perfekt att förbereda någon eller några dagar innan den ska ätas. 
Så här ser det ut. Till höger har jag smulat ner kexen i botten. I den till vänster har jag även hällt på själv smeten. Nu är det bara att sätta på locket och låta stå i frysen minst 5 timmar. Vill bara nämna att en sats räcker till en form. Här gjorde jag dubbelsats.

fredag 15 januari 2016

Tulpanens dag

Hej!
Vilken vecka det har varit. Det har inte funnits någon tid för bloggen. Vi är inne på sista veckan för två kurser på utbildningen och jag har skrivit så fingrarna blöder för att få in alla inlämningar i tid.  Nu är det bara en salstenta kvar innan jag kan stänga igen kursen medicinsk terminologi.

Men nu till något roligare. I dag är det nämligen tulpanens dag. Min tulpanbukett börjar tyvärr se lite tråkig ut i dag, så jag bjuder på en gammal bild av denna härliga och hoppfulla blomma, som alltid för tankarna mot vår och ljusare tider.

Önskar en riktigt fin fredag och trevlig helg!

tisdag 12 januari 2016

Kassler i champinjonsås

Hej!
Visst har vi alla dagar då maten måste gå så där otroligt fort? Det här är en så där barnsligt enkel vardagsrätt som man svänger ihop på ett kick. I de flesta fall försöker jag undvika halvfabrikat, men ibland går det bara inte (och just det här är gott!).
4 portioner:
ca 400 gram kassler
Champinjonsoppa på burk
2-3 dl grädde
1 stor burk skivade champinjoner

Gör så här: 
Skiva kasslern i tunna skivor och lägg i en form. Blanda champinjonsoppan med grädden och häll den över kasslern. Toppa med de avrunna burkchampinjonerna. Kör in allt i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter.
Servera med kokt potatis och en fräsch sallad. 

måndag 11 januari 2016

Cupcakes med litchifrukt

Det blev lite tyst i några dagar. Killarna i huset åkte iväg en sväng till makens hemorter, så jag passade på att vända upp och ner på huset. Så skönt att städa ur och rensa igenom allting.
Nu till dessa söta muffins som Tuva bakat. Riktigt söta och saftiga är dem, men jag rekommenderar att man gör dem när man har gott om tid.
Ingredienser till 12 cupcakes:
2 dl litchifrukter, färska eller på burk
½ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
200 g strösocker
1 ägg
2 äggvitor
200 g vetemjöl
1 tsk salt

till frostingen:
140 g osaltat smör
110 g siktat florsocker
2 tsk mjölk
½ tsk rosenvatten
2-3 droppar med rosa eller röd karamellfärg

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 180 grader (155 grader om du har varmluftsugn).
Skala och mixa litchifrukterna tillsammans med lite mjölk och vaniljsocker.
Rör sedan ihop smör och socker. Häll i ägg och äggvitor och rör om tills allt är blandat. Sikta sedan i mjöl och bakpulver, häll även i saltet och rör om väl. Tillsätt nu litchiblandningen och rör om igen.
Använd en sked och fördela smeten i muffinsformarna. Grädda i ca 20-25 minuter tills de är gyllenbruna på ytan. Låt de sedan svalna i muffinsformen ca 10 minuter innan du flyttar över de till ett galler.

Börja nu vispa smöret mjukt och krämigt. Häll i florsocker och mjölk lite i taget medan du vispar. Häll i rosenvatten och karamellfärg. Vispa ihop allt till en slät smet. Spritsa blandningen på kakan (du kan även använda en sked om du inte har en sprits). Sist men inte minst, strö lite strössel på toppen.

torsdag 7 januari 2016

Saftig köttfärslimpa toppad med tomatsås

Här kommer ett recept på en väldigt god köttfärslimpa som vi har fått genom City Gross matkasse. Det blev en klar favorit hos oss. Både barn och vuxna åt med god aptit och jag har redan lagat det flera gånger sedan vi fick receptet tidigare i höstas. 
Ingredienser till 4 port: 
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 600 blandfärs
Till tomatsåsen
1 pkt krossad tomat
1 tsk oregano
1 tsk honung
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar

4 port pasta
250 g morötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla ca 5 min. Under tiden kan du skala och riva löken. Blanda lök, tomatpuré, ägg, salt och peppar i en skål. Rör sen ner i ströbrödet. Rör i färsen och blanda noga. Platta ut färsen i en ugnsfast form och laga i ugn ca 40 min. När det är 10 min kvar så häller du på tomatsåsen.
Rör ihop krossad tomat, oregano, honung, salt och peppar.

Servera med pasta och rivna morötter.

tisdag 5 januari 2016

Oliv & timjansbröd

Här kommer recept på ett riktigt gott och härligt bröd som går hem hos alla i familjen. Det både doftar och smakar himmelskt gott. Receptet har jag haft länge och jag uppskattar det fortfarande precis lika mycket nu som då när jag fick det för första gången, för snart 10 år sedan.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
25 g Smör
1 12 tsk salt
2 msk honung
250 g Kesella kvarg lätt
2 dl rågmjöl, fint
12 dl vetemjöl
30 st oliver
uppvispat ägg
2 tsk timjan
2 msk smält smör

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kvarg, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut två runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner oliverna i brödet. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Pensla med ägg och strö över timjan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Pensla brödet med smält smör. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

måndag 4 januari 2016

Lite mer om mig

Bjuder på en lite äldre bild. Den här är tagen i Turkiet. Jag var gravid med vårt tredje barn.
Hej på er!
Jag tänkte presentera mig själv lite bättre för er som inte känner mig. Jag hittade lite frågor som jag tänkte att jag kunde svara på för att ge er ett litet hum om vem jag är :-).

Vad heter du? 
Jag heter Jenny!

Hur gammal är du? 
Jag är 29 år. 

Varför heter din blogg som den gör?
Egentligen så är det dålig fantasi. Men i köket lever man ju en stor del av sitt liv, så varför inte döpa bloggen till det? Jag har ju dessutom tänkt att dela mycket om mat på bloggen.

Vad bloggar du om? 
Jag kommer att blogga om mat och annat som berikar mitt liv (inredning, pyssel, barnkläder mm).

Vad jobbar du med? 
Jag studerar till vårdadministratör eller medicinsk sekreterare. Jag har precis påbörjat termin tre av fyra. Äntligen känner jag att jag har hittat helt rätt i mitt yrkesval.

Vad gör dig glad? 
Jag blir glad av att göra saker. Det spelar ingen större roll vad det är... jag är en sån där människa som kan bli superglad av en storstädning ;-). Sen blir jag självklart glad av att vara tillsammans med min familj.

Vad gör dig ledsen?
Jag blir ledsen över sjukdomar, krig och annat elände som drabbar människor. Särskilt ledsen blir jag när det drabbar barn.

Din favoriträtt? 
Kåldolmar! Min mormor gjorde alltid kåldolmar när jag var liten. Jag var helt galen i dem och kunde äta hur många som helst. :-O

Något som du kommer tänka extra mycket på under det här året? 
Jag jag har bestämt mig för att sköta om min hälsa det här året. Komma igång med träning och försöka äta lite nyttigare.

Om du har något som du funderar över så lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-).

Kram /Jenny

Festlig Tiramisu

Snart avrundas julens festligheter, då kanske denna kan passa bra som efterrätt.
Jag började tidigt på förmiddagen med att lägga ihop de olika lagren. Jag har tyvärr ingen espressomaskin, men gjorde ett väldigt starkt bryggkaffe som funkade kanon. Tänk på att doppa kexen hastigt, men ordentligt i kaffet.
Ingredienser till 8 portioner: 
3 äggulor
500 g mascarpone
½ dl Amaretto eller mörk rom
3 äggvitor
1 dl socker
ca 20 stycken savoiardikex
2 dl starkt kaffe (gärna espresso)
Kakao till garneringen

Gör så här: 
Vispa äggulor, mascarpone och Amaretto/mörk rom till en slät smet. 
Vispa äggvitorna i en annan skål till ett fast skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget. Vispa tills dess att smeten intar ett fast och blankt skum. 
Vänd nu ner äggvitorna i mascarponesmeten, försiktigt. 
Doppa kexen med den sockrade sidan i det kalla kaffet. Lägg kexen i en form som är cirka 30 x 40 cm. Du kan även portionera upp i portionsglas. 
Häll nu smeten över kexen och låt det stå i kylen cirka fem timmar innan serveringen.
Precis innan serveringen tar du fram den och pudrar över kakao. 

söndag 3 januari 2016

Jordärtskockssoppa med baconströssel

Nu börjar jag känna mig lite mätt på jul. I dag plockar jag ner det mesta i dekorationsväg. Belysningen får vara kvar till nästa helg, men då får även den åka ner i lådan igen.
I dag delar jag med mig av ett av mina favoritrecept. Den här soppan passar lika bra till förrätt som till middag. Det går även bra att byta ut baconet mot någon kryddig korvsort.  
Ingredienser till 4 portioner: 
300 g jordärtskockor
300 g potatis
½ hönsbuljongtärning
2½ dl grädde
2 dl mjölk
salt & vitpeppar
bacon till "toppingen"

Gör så här:
Börja med att skala potatis & jordärtskocka, skär de i mindre bitar och låt de koka i 2½ dl vatten tillsammans med buljongtärningen. När de blivit mjuka är det dags att mixa soppan slät.
Tillsätt sedan grädden och mjölken och låt soppan få sjuda lite på spisen. Smaka av med salt & peppar.
Skär ner baconet i lagom stora bitar och fräs på det tills det blir knaprigt.
Servera soppan med ett grovt bröd.

fredag 1 januari 2016

Currysås

När jag var ung så trodde jag att det här med att koka egen sås var förknippat med livsfara och katastrof. Därför köpte jag ofta de tråkiga pulversåserna, tills dess att jag en dag kom på att jag skulle prova att göra egen sås. Nu köper jag otroligt sällan (aldrig) pulversåser. Det är extremt enkelt att göra såsen själv och det blir bra mycket godare! Den här currysåsen brukar jag servera till ungskyckling och jasminris. Barnen brukar uppskatta att få majs och tomater till i grönsaksväg.
4 portioner:
3 msk smör
2 tsk curry
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 hönsbuljontärning
ljus Maizenaredning
ev. salt & peppar

Gör så här: 
Fräs curryn i smöret och tillsätt sedan grädde och mjölk, smula samtidigt ner buljongtärningen och låt sjuda i ca 10 min. Red såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Nu är såsen redo att serveras.

Välkommen

Välkommen till min lilla blogg!
Jag som skriver här heter Jenny. Jag är 29 år gammal och trebarnsmamma. Jag älskar att laga mat och här på bloggen kommer jag att dela med mig av goda recept och idéer. Förutom matlagning tycker jag även om att inreda och pyssla, så jag kommer säkerligen dela med mig av lite sånt också. På vardagarna läser jag tredje terminen till vårdadministratör.

Jag är gift med min stora kärlek Stefan och tillsammans har vi tre barn födda 2005, 2007 och 2014.

Hoppas att du hittar något roligt här hos mig!
Kram
Jenny