onsdag 10 februari 2016

Lagom stora semlor

Hej!
Nu var det ett bra tag sedan jag uppdaterade här. Mängder med skoljobb och sedan en period av vab kom emellan. Men nu är jag tillbaka (hoppas jag).


Igår var det ju fettisdagen, åt ni någon semla? Här har vi ätit semlor i flera dagar. Magen står i fyra hörn. Jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på semlor. Jag gjorde inte bullarna superstora och fick då även ut fler bullar av degen.

Ingredienser
Antal: 24 mellanstora bullar
50 g jäst
50 g matfett
3 dl mjölk
1 dl kesella
1 dl socker
1 tsk kardemumma (malen eller hel)
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl

Ägg till pensling

Till serveringen
Mandelmassa
Grädde (ca 3 dl till 5 stycken)
Lite florsocker

Gör så här:

1.    Smula ner jästen i en skål. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till 37°, häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
2.    Tillsätt Kesella, socker, kardemumma, ägg och hjorthornssaltet utblandat med lite mjöl. Arbeta ihop degen med det mesta av mjölet.
3.    Arbeta degen smidig (tills den släpper kanterna). Låt jäsa övertäckt i 30 min.
4.    Ta upp degen och dela den i tre bitar. Rulla 8 mellanstora av varje degbit.
5.    Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min.
6.    Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° ca 18-0 min. Låt bullarna svalna.



Servering:
Skär av toppen på bullen och gör ett litet hål för mandelmassan. Ha i mandelmassan och spritsa vispad grädde på underdelen, innan du sätter på toppen.
Avsluta med lite florsocker på toppen av semlan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar