Hej!
Nu var det ett bra tag sedan jag uppdaterade här. Mängder med skoljobb och sedan en period av vab kom emellan. Men nu är jag tillbaka (hoppas jag).
Igår var det ju fettisdagen, åt ni någon semla? Här har vi ätit semlor i flera dagar. Magen står i fyra hörn. Jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept på semlor. Jag gjorde inte bullarna superstora och fick då även ut fler bullar av degen.
Ingredienser
|
Antal: 24 mellanstora bullar
|
50 g
jäst
50 g
matfett
3 dl
mjölk
1 dl
kesella
1 dl
socker
1 tsk
kardemumma (malen eller hel)
1 ägg
½ tsk
hjorthornssalt
10-11
dl vetemjöl
Ägg
till pensling
Till
serveringen
Mandelmassa
Grädde
(ca 3 dl till 5 stycken)
Lite
florsocker
|
Gör så här:
|
|
1.
Smula ner jästen i en skål. Smält matfettet. Tillsätt
mjölken och värm till 37°, häll blandningen över jästen och rör tills jästen
löst sig.
2.
Tillsätt Kesella, socker, kardemumma, ägg och
hjorthornssaltet utblandat med lite mjöl. Arbeta ihop degen med det mesta av
mjölet.
3.
Arbeta degen smidig (tills den släpper kanterna). Låt
jäsa övertäckt i 30 min.
4.
Ta upp degen och dela den i tre bitar. Rulla 8
mellanstora av varje degbit.
5.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem
jäsa i 30 min.
6.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° ca 18-0 min. Låt
bullarna svalna.
|
|
|
Servering:
Skär av toppen på bullen och gör ett litet hål för
mandelmassan. Ha i mandelmassan och spritsa vispad grädde på underdelen, innan
du sätter på toppen.
Avsluta med lite florsocker på toppen av semlan.
|
|
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar