måndag 11 januari 2016

Cupcakes med litchifrukt

Det blev lite tyst i några dagar. Killarna i huset åkte iväg en sväng till makens hemorter, så jag passade på att vända upp och ner på huset. Så skönt att städa ur och rensa igenom allting.
Nu till dessa söta muffins som Tuva bakat. Riktigt söta och saftiga är dem, men jag rekommenderar att man gör dem när man har gott om tid.
Ingredienser till 12 cupcakes:
2 dl litchifrukter, färska eller på burk
½ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
200 g strösocker
1 ägg
2 äggvitor
200 g vetemjöl
1 tsk salt

till frostingen:
140 g osaltat smör
110 g siktat florsocker
2 tsk mjölk
½ tsk rosenvatten
2-3 droppar med rosa eller röd karamellfärg

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 180 grader (155 grader om du har varmluftsugn).
Skala och mixa litchifrukterna tillsammans med lite mjölk och vaniljsocker.
Rör sedan ihop smör och socker. Häll i ägg och äggvitor och rör om tills allt är blandat. Sikta sedan i mjöl och bakpulver, häll även i saltet och rör om väl. Tillsätt nu litchiblandningen och rör om igen.
Använd en sked och fördela smeten i muffinsformarna. Grädda i ca 20-25 minuter tills de är gyllenbruna på ytan. Låt de sedan svalna i muffinsformen ca 10 minuter innan du flyttar över de till ett galler.

Börja nu vispa smöret mjukt och krämigt. Häll i florsocker och mjölk lite i taget medan du vispar. Häll i rosenvatten och karamellfärg. Vispa ihop allt till en slät smet. Spritsa blandningen på kakan (du kan även använda en sked om du inte har en sprits). Sist men inte minst, strö lite strössel på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar